V rámci jubilejního 20. kongresu pro tradiční trh Samoška v Olomouci udělila Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) již potřetí originální značku kvality TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO. Nově značku získalo pětatřicet nezávislých českých maloobchodníků.
Společnost Český výrobek v rámci svého dlouhodobého programu na podporu prodeje českých potravinářských i nepotravinářských výrobků pořádala od 2. 10. 2017 do 1. 12. 2017 zákaznickou soutěž na stránkách www.soutezceskyvyrobek.cz. Vyhlášení výsledků proběhlo dne 19. 12. 2017.
Stejně jako celá Česká společnost pro jakost i úsek vzdělávání se neustále snaží zlepšovat služby pro své současné i potenciální zákazníky. Velí nám tak „kultura kvality“ naší organizace, a ostatně i norma ISO 9001:2015 tento postup a filozofické nastavení požaduje. Reagujeme na vývoj v oblasti mezinárodních, evropských i tuzemských norem a standardů, vývoj trhu i zpětnou vazbu od členů ČSJ, účastníků kurzů a firemních školení.
Také letos se v závěru listopadu v Praze odehrál Galavečer s Českou kvalitou, setkání odborníků, kteří kvalitu prosazují do každodenního života firem, organizací, i mezi širokou spotřebitelskou veřejnost. Stejně jako v minulých letech i v roce 2017 byly představeny výrobky a služby, které získaly značky kvality, jež nabízejí české veřejnosti špičkové výsledky své práce.
Galavečer s Českou kvalitou pořádaný v rámci akce Listopad - Měsíc kvality proběhl v úterý 21. 11. 2017. Na Galavečeru se pravidelně předávají značky zařazené do Programu Česká kvalita. Ani letos na programu nechyběla Spolehlivá veřejně prospěšná organizace.
Listopad je již léta v České republice nazýván Měsícem kvality. Tradičně je to období, kdy vrcholí mnoho aktivit ve jménu kvality, především slavnostním večerem na Pražském hradě, kde se oceňují nejlepší firmy a organizace v programech Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za Společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Jde o jedinou soutěž v naší zemi pořádanou podle mezinárodně platných pravidel a podle Modelu excelence EFQM.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...