Lovecký salám, Spišské párky, Špekáčky a Liptovský salám z České republiky a ze Slovenska jsou nositeli evropského označení. Evropská komise schválila před pěti lety jejich zápis na seznam Zaručených tradičních specialit. V roce zápisu produkovalo, alespoň jeden z těchto masných výrobků, 21 tuzemských firem. Od té doby narostl počet na 29. Poslední nová registrace byla schválena 7. ledna 2016. *
Firmy bez certifikátů ISO mohou mít problémy získat veřejné zakázky. Poslanci budou projednávat ve třetím čtení zákon, který zpřísňuje požadavky kladené na uchazeče v rámci tendrů. „Zadavatel nebude posuzovat jen ekonomickou výhodnost nabídky, ale bude přihlížet k dalším technicko-kvalitativním parametrům - například k tomu, jakou energetickou náročnost si vyžádá plnění veřejné zakázky nebo jaké dopady to bude mít na životní prostředí,“ upozorňuje Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.
Prosincová Světová klimatická konference v Paříži za účasti hlav států, jejímž cílem bylo dosažení dohody o postupném snižování emisí skleníkových plynů, byla důležitým mezníkem ve snahách světové populace o udržitelný rozvoj ve světě.
O kvalitě se mluví ve všech pádech. Hovoří o ní dodavatelé, odběratelé, zákazníci, politici... Ale mají všichni na mysli stejnou hodnotu? Chtěli jsme znát odpověď, a proto se ptali těch, kteří by měli kvalitu vytvářet, dodržovat, kontrolovat, vyžadovat. Oslovili jsme manažery a manažerky, z nichž většina byla oceněna právě za prosazování kvality, například Národní cenou kvality, ale i jinými oceněními. A položili jim následující otázku: Co a koho si představíte pod pojmem kvalita?
Rada kvality ČR a Řídící výbor Programu Česká kvalita 10. listopadu oznámily předání dalších 19 ocenění výrobkům a službám v Programu Česká kvalita. Certifikáty opravňující k užívání značky převzali týž den zástupci
Česká společnost pro jakost se snaží šířit informace o zájem o kvalitu nejen napříč všemi možnými obory podnikání, ale i napříč generacemi. Například Rada seniorů ČSJ je po léta aktivně fungujícím orgánem ČSJ pro
Poslední dva roky pozoruji velmi zvláštní fenomén. Týká se přítomnosti v práci. Je to jasné, po covidu se na nás řítí dynamika dosud nevídaná. Nicméně tak nějak se změnil rytmus svátků, volna a dovolených. Vánoční prázdniny dětem sice končí na začátku ledna, ale v mnoha firmách klíčoví lidé do pracovního rytmu vplouvají až v polovině měsíce. Pak přichází 15 dní intenzivní práce. Po ní, od počátku jarních prázdnin, lidé rotují po horách a za stůl usedají přerušovaně až do konce března. Velikonoce odstartují další dovolenkový turnus. A květnové svátky mnozí využijí na odpočinkovou víc než týdenní šňůru. Od poloviny června se dostáváme na vlnu letních dovolených, která ustává až s půlkou září. Až potom se do půlky prosince rozjedou naplno kolečka pracovní aktivity, protože rok se pomalu s tím další schází. A pak je vánoční rádiový klid....
Získat patent na unikátní technologii zpracování listí stromů k výrobě ultra tenkých izolačních desek, díky nimž nebude třeba v objektech topit, nebo na využití kopřivy tak, že se znásobí její blahodárné účinky na poškozené kolenní klouby, to by jistě bylo terno. Ukázalo by se, že myšlenek, které dobře poslouží lidstvu, není nikdy dost, a že jsou, převedeny do praxe, stále vítané.
Pokračování ...