Téma výzkum, vývoj, inovace je pro českou ekonomiku, konkurence schopnost domácích firem a úspěšné prosazení se tuzemských výrobků na trhu naprosto klíčové. Už dvacátým rokem v tom pomáhá Asociace inovačního podnikání ČR. Hovořili jsme o tom s generálním sekretářem Asociace inovačního podnikání ČR doc. Ing. Pavlem Švejdou, CSc.
Stačilo jen pár let volného trhu a českým spotřebitelům se otevřely oči. Už vědí, že dovážené zboží, cizokrajné názvy na atraktivním obalu nebývají vždy zárukou kvality a výhodné koupě. Češi znovu věnují svou přízeň tuzemským potravinám a dalším domácím produktům, protože takové vlastenectví přináší jim i jejich zemi ekonomický prospěch. Hovořili jsme o tom s ředitelem společnosti Český výrobek s.r.o. Ing. Leo Kolečkářem.
Pod slovem kvalita si můžeme představit mnoho různorodých prvků. Může to být kvalita pokrmu v restauraci, úroveň obsluhy v čistírně či u kadeřníka, stejně tak jako výukapředmětů na základních školách,které nadané jedince dovedou k zájmu o technické vzdělání. Kvalitu hledáme v poskytování poštovních služeb stejně jako je žádaná v péči o technologii výroby elektrické energie z atomu nebo při reprezentaci našich firem na zahraničních veletrzích.
Nevíte, podle čeho si v obchodu vybrat z široké a nepřehledné nabídky zboží? Pokud u potravin sázíte na značku Klasa, neudělali jste chybu. Inspektoři SZPI si vzali tyto výrobky se značkou kvality na paškál a nezjistili, že by zákazníka podvedly.
O kvalitě se dá psát donekonečna a pod různými úhly pohledu. Na pořad dne, ale i celého roku 2013, se dostala problematika vzdělávání v České republice.Diskuze a názory vyvrcholilyMezinárodním workshopem IPN KVALITA 2013. Zaměřen byl na kvalitu terciálního vzdělávání a uskutečnil se v Praze 4. a 5. prosince. Byl součástí projektu IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému zmíněného terciálního vzdělávání.
Stále víc spotřebitelů vybírá zboží v obchodech podle jeho původu. Češi jednoznačně dávají přednost domácím potravinám i dalším českým produktům. Důvodem je nejen nejlepší poměr mezi hodnotou a cenou, ale i snaha dát práci tuzemským firmám. Dokládá to úspěšně se rozvíjející projekt Český výrobek.
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...