Výsledky Individuálního projektu národního „Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání“ (IPN KVALITA) budou představeny na mezinárodní konferenci, která se uskuteční ve dnech 23. a 24. dubna 2014 v Praze. Na jednání budou shrnuta zásadní metodická doporučení projektu v oblasti zajišťování a hodnocení kvality vysokých škol. Oba dny konference začnou společným blokem všech klíčových aktivit, které doprovodí plenární přednášky zahraničních hostů. V odpolední části konference poskytne prostor pro jednání v oddělených sekcích s cílem představit detailně dílčí výstupy.
Na 29. mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA konaném ve dnech 25. – 28. 2. 2014 v Brně byly ve středu dopoledne předány další čtyři certifikáty značky „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“. Tato značka pomáhá spotřebitelům v orientaci při výběru potravin již od roku 2011 a těší se oblibě nejen mezi výrobci, ale především mezi spotřebiteli, kteří kladou čím dál větší důraz na původ potravin a při jejich výrobě použitých surovin.
S tímto tématem vstoupí do svého 23. ročníku připravovaná konference s mezinárodní účastí KVALITA – QUALITY 2014. Tato se uskuteční tradičně v Ostravě ve dnech 13. – 14. května 2014.
Kancelářský komplex IQ Ostrava získal díky energeticky a ekologicky úsporným funkcím certifikát BREEAM na úrovni Excellent. IQ Ostrava se může pochlubit například vnějšími roletami na fasádě, které jsou citlivé na světlo. Spolu s interním osvětlením jsou elektronicky řízené a eliminují použití umělého osvětlení během pracovního dne. IQ Ostrava má také instalovaný vlastní systém nakládání s odpady. Objekt využívá také střešní kolektory filtrující dešťovou vodu pro zavlažování okolní krajiny.
Stále je aktuální a žádaná - včera, dnes i zítra. Skloňuje se ve všech pádech, požaduje se a tvoří, vyhledává i postrádá – kvalita. Představuje základní kámen konkurence schopnosti a spokojenosti vůbec. Jak ji vidí, oceňují a uplatňují ti, kterým se stala součástí nejen jejich businessu, ale celoživotní náplní? Dvě jasné otázky jsme položili předním českým osobnostem a očekávali dvě stejně přímé odpovědi. Posuďte sami, zda vám „mluví z duše“ následující vyjádření českých podnikatelů, manažerů a představitelů veřejného života.
Téma výzkum, vývoj, inovace je pro českou ekonomiku, konkurence schopnost domácích firem a úspěšné prosazení se tuzemských výrobků na trhu naprosto klíčové. Už dvacátým rokem v tom pomáhá Asociace inovačního podnikání ČR. Hovořili jsme o tom s generálním sekretářem Asociace inovačního podnikání ČR doc. Ing. Pavlem Švejdou, CSc.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...