Dovoluji si vás pozvat na konferenci „Potřeby zaměstnavatelů v oblasti rozvoje lidských zdrojů" s podtitulem „Odborné školství a konkurenceschopnost podniků", kterou pořádá Hospodářská komora ČR spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu dne 12. 12. 2011 v Praze (Freyova 27, Praha 9, Kongresový sál).
Letos přibylo nejvíce franchisových společností i poboček ve více než dvacetileté historii franchisingu v Česku. Poradenská firma PROFIT system ve své druhé ucelené Zprávě o stavu franchisingu na českém trhu uvádí 18 nových franchisových značek. V příštím roce může jejich celkový počet přesáhnout 200.
Podnikatelská mise do Senegalu, pořádaná Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) při příležitosti státní návštěvy prezidenta České republiky Václava Klause v Senegalu, dopadla úspěšně a české firmy se svými senegalskými partnery dokonce uzavřely obchodní kontrakty.
Společnost Factum Invenio provedla v listopadu 2011 výzkum, který se týkal využívání zemního plynu v ČR. Osloveno bylo 961 respondentů. Podle mínění 59 procent dotázaných by se využívání zemního plynu mělo v rámci spotřeby ČR zvýšit. Ve věkové kategorii 30-44 let tomu bylo dokonce u 62 procent dotázaných. Lidé zejména podpořili vyšší využití plynu na úkor tradičního uhlí při výrobě elektřiny.
V letošním roce bylo podle ČSÚ u nás osázeno bez započítání domácností a zahrádek celkem 26 450 ha brambor, což je pokles o 629 ha, resp. 2,3 % ve srovnání s rokem 2010. Podmínky na jaře byly pro založení porostů převážně velmi vhodné.
Sešli jsme se s Ing. Františkem Masopustem, výkonným ředitelem Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS, s. o. k., pohovořit o tom, co letošní rok, který se pomalu završuje, přinesl nového z pohledu této užitečné organizace:
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...