Informovat české podnikatele o možnostech vývozu do zahraničí, zvýšit konkurenceschopnost malých a středních firem a podpořit je v jejich úsilí o uplatnění na zahraničních trzích. To je cílem série osmi proexportních seminářů, které od poloviny června v jednotlivých regionech uspořádá Hospodářská komora České republiky v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.
V pondělí 6. června se uskutečnila schůzka představitelů Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a Konsorcia nevládních agrárních organizací s předsedou vlády ČR panem Petrem Nečasem. Delegaci zemědělců vedl prezident AK ČR Jan Veleba, doprovázen předsedou ZS ČR Miroslavem Jirkovským a zástupcem Konsorcia Bohumilem Beladou, který je zároveň viceprezidentem AK ČR. Jednání byl přítomen ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Zkrácení vstupního formuláře do podnikání z 21 stran na 2, vytvoření konkurence mezi jednotlivými živnostenskými odbory a zrušení jejich územní působnosti a zlevnění vstupu do podnikání. To jsou hlavní důvody, proč se první nositelem řádu Patron českého podnikání stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Hospodářská komora České republiky se znepokojením sleduje, dle jejího názoru unáhlené a v evropském prostoru nekoordinované, kroky spočívající v radikálním omezení a následně i do roku 2022 zastavení všech jaderných elektráren v Německu.
Podle aktuálního průzkumu německých zahraničních hospodářských komor v 16 zemích střední a východní Evropy obhájila Česká republika v tomto regionu opět pozici nejatraktivnější země pro podnikání. Na druhou stranu však nebyla transparentnost při zadávání veřejných zakázek v žádné zemi bývalého socialistického bloku hodnocena tak špatně jako v České republice.
Střevní onemocnění způsobené bakteriemi Escherichia coli (EHEC) vzalo v Německu v těchto dnech život již 14 obětem. Zatím se přesně nestanovil zdroj nákazy, ale předpokládá se, že ji měly šířit kontaminované bio okurky ze Španělska. Jak upozornil hlavní hygienik Michael Vít, je zvlášť nutné u syrové zeleniny zachovávat přísná hygienická opatření a mýt před konzumací jak okurky tak rajčata a salát. Jinak je známé, že se tyto bakterie ničí už při 70 stupních Celsia, což u okurek a salátu nepřipadá v úvahu, protože po převaření nejsou poživatelné jako salát.
Svět se dostal do bezprecedentní situace. Kdo by před rokem řekl, že Evropská unie bude firmám a lidem nakazovat, jak si mají zatopit. Kolik stupňů Celsia bude v pořádku, kolik ne a kdy si budou teplomilní hříšníci koledovat o trest. Vracíme se tak do časů direktivní ekonomiky, do dob, kdy strana a vláda nařizovala, co kdo smí a nesmí. V kapitalizmu přece měla místo nařízení a zákazů usměrňovat chování společnosti neviditelná ruka trhu. Jenže ani ta, jak se ukazuje, nezískala plnou důvěru vedení. Ano, zemního plynu, elektřiny i dalších energií se nebude dostávat, ale s jeho kritickým nedostatkem roste jejich cena. Kdo tedy bude moci příští zimu topit „pánu Bohu do oken“? Myslím si, že skoro nikdo. Omezovat se ve spotřebě a snižovat náklady se stane nutností, pokud mají firmy a domácnosti přežít krizové období. Tento ekonomický zákon...
V předchozích příspěvcích jsme se seznámili s těmi fázemi mediace, ve kterých IP mediátor navozuje pocit vzájemné důvěry a pozitivního ovzduší pro mediační jednání, nastavuje základní pracovní a společenská pravidla, a také aktivně naslouchá stranám a pojmenovává předměty jednání. Strany konfliktu však nebyly zatím připraveny spolu efektivně komunikovat a vzájemně si naslouchat.
Pokračování ...