Informovat české podnikatele o možnostech vývozu do zahraničí, zvýšit konkurenceschopnost malých a středních firem a podpořit je v jejich úsilí o uplatnění na zahraničních trzích. To je cílem série osmi proexportních seminářů, které od poloviny června v jednotlivých regionech uspořádá Hospodářská komora České republiky v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.
V pondělí 6. června se uskutečnila schůzka představitelů Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a Konsorcia nevládních agrárních organizací s předsedou vlády ČR panem Petrem Nečasem. Delegaci zemědělců vedl prezident AK ČR Jan Veleba, doprovázen předsedou ZS ČR Miroslavem Jirkovským a zástupcem Konsorcia Bohumilem Beladou, který je zároveň viceprezidentem AK ČR. Jednání byl přítomen ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Zkrácení vstupního formuláře do podnikání z 21 stran na 2, vytvoření konkurence mezi jednotlivými živnostenskými odbory a zrušení jejich územní působnosti a zlevnění vstupu do podnikání. To jsou hlavní důvody, proč se první nositelem řádu Patron českého podnikání stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Hospodářská komora České republiky se znepokojením sleduje, dle jejího názoru unáhlené a v evropském prostoru nekoordinované, kroky spočívající v radikálním omezení a následně i do roku 2022 zastavení všech jaderných elektráren v Německu.
Podle aktuálního průzkumu německých zahraničních hospodářských komor v 16 zemích střední a východní Evropy obhájila Česká republika v tomto regionu opět pozici nejatraktivnější země pro podnikání. Na druhou stranu však nebyla transparentnost při zadávání veřejných zakázek v žádné zemi bývalého socialistického bloku hodnocena tak špatně jako v České republice.
Střevní onemocnění způsobené bakteriemi Escherichia coli (EHEC) vzalo v Německu v těchto dnech život již 14 obětem. Zatím se přesně nestanovil zdroj nákazy, ale předpokládá se, že ji měly šířit kontaminované bio okurky ze Španělska. Jak upozornil hlavní hygienik Michael Vít, je zvlášť nutné u syrové zeleniny zachovávat přísná hygienická opatření a mýt před konzumací jak okurky tak rajčata a salát. Jinak je známé, že se tyto bakterie ničí už při 70 stupních Celsia, což u okurek a salátu nepřipadá v úvahu, protože po převaření nejsou poživatelné jako salát.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...