Ve dnech 16. - 19. května 2011 se uskutečnila historicky první návštěva prezidenta ČR v Ázerbájdžánské republice, jejímž cílem bylo prohoubení všestranného rozvoje spolupráce České republiky s touto zemí. Setkání prezidenta Václava Klause se svým prezidentským protějškem I. Alijevem a dalšími představiteli vyústilo v podepsání mezivládní dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic.
Soutěže Děčínské kotvy se konají již od roku 1971 a v letošním roce slavíme 40 let konání Mistrovství floristů ČR. 40 let ve společném životě dvou lidí vyjadřuje Rubínová svatba, která se spolu s Děčínskou kotvou stala inspirací pro soutěžní témata letošního ročníku.
4. května 2011 se sešli vrcholní zástupci Svazu průmyslu a dopravy České republiky, Svazu dopravy České republiky, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, ČESMAD BOHEMIA, Asociace PPP, Sdružení pro dopravní telematiku a Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Tito zástupci reprezentující převážnou část zaměstnavatelů průmyslu, stavebnictví, dopravy a přepravy se zaměřili na aktuální otázky souvisejících s dalším rozvojem dopravy.
Představitelé Potravinářské komory ČR spolu s dalšími odborníky vyjádřili nesouhlas s nadměrnou regulací, jakou jsou některé návrhy Rámcové úmluvy o kontrole tabáku (FCTC) a podobná doporučení Evropské komise (EK) a Světové zdravotnické organizace (WHO).
Za mimořádně úspěšnou považuje právě probíhající podnikatelskou misi tří desítek tuzemských firem v Iráku Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, vzhledem k ohromnému zájmu tamních podniků a vstřícnému přístupu iráckých oficiálních míst. „Irácká strana, ať už jde o zástupce ministerstev, tak o podnikatelskou sféru, má výrazný zájem o vzájemný byznys," uvedl Jaroslav Hanák.
Celkem šest českých firem a Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků se ve dnech 24.-27.5. 2011 díky pomoci Hospodářské komory České republiky a agentury CechTrade představí na veletrhu Hospitalar v brazilském Sao Paulu, který je zaměřen na zdravotnické potřeby a přístroje.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...