Společnost Manpower Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2013. V rámci průzkumu byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2013 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“
Předstihové indikátory, např. index PMI, naznačují, že by se situace v průmyslu mohla ve druhé polovině roku postupně obracet k lepšímu. Pozitivním signálem jsou v tomto směru i nové zakázky, když jejich červencový růst je nejsilnější v tomto roce.
Podle zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v letošním červenci meziročně v běžných cenách zvýšil o 3,2 % a dovoz o 1,3 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 28,2 mld. Kč, který byl meziročně o 4,9 mld. Kč vyšší.
Velké šance pro české vývozce si slibuje Asociace exportérů od probíhajících jednání Evropské unie a USA o volném obchodu. Budoucí dohoda totiž počítá s omezením dovozních cel a dalších překážek. Smlouva by zároveň mohla podpořit v horizontu dvou tří let od podepsání růst zahraničního obchodu a v návaznosti na to celé české ekonomiky až o dvě procenta.
Druhá polovina roku by mohla být pro maloobchodníky o něco lepší, ale nelze počítat s tím, že Češi začnou výrazněji utrácet. Zatím k tomu nemají důvod.
Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) upozorňuje na negativní dopady, které způsobuje nejistota, zda počátkem příštího roku skutečně nastane účinnost nového občanského zákoníku. Reaguje tím na úvahy o možných komplikacích v legislativním procesu nezbytném pro dokončení rekodifikace soukromého práva, které se objevily v souvislosti s rozpuštěním Poslanecké sněmovny.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...