Zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje v první polovině letošního roku, ve srovnání s rokem 2010, který byl nejslabší za posledních pět let, opět vzrostl. Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považované za daňové ráje, se k 30. 6. 2011 zvýšil o 1,3 % (o 147) na 11 571 společností. K nejatraktivnějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemí, Kypr, Lucembursko, ačkoliv Nizozemí od roku 2009 mírně ztrácí svoji pozici, zatímco Kypr posiluje.
Týden 26. září – 30. září 2011 v ekonomice: Německý parlament schválil rozšíření pravomocí EFSF. Důvěra v českou ekonomiku nadále klesá. Americké HDP za 2. čtvrtletí revidováno směrem vzhůru na 1,3 %. Nejnižší nezaměstnanost v Německu od sjednocení země.
Za největší zdroj stresu na pracovišti považuje 28 % manažerů v České republice skutečnost, že neumí „vypnout" ani ve volném čase. Vyplývá to z výzkumu pro personální společnost Robert Half International, kterého se zúčastnilo 2 525 manažerů a manažerek z 11 zemí světa. Neschopnost oprostit se od pracovních záležitostí je pro respondenty spolu s vysokým pracovním vytížením nejčastější příčinou stresu na pracovišti.
Snížení italského ratingu zvládly včera evropské trhy přejít překvapivě dobře. Druhý den výprodejů se tak nekonal a investoři začínají plni optimismu vyčkávat na výsledky zasedání americké centrální banky (Fed). I když nová opatření na podporu největší světové ekonomiky mohou na čas nalít investorům krev do žil, efekty budou krátkodobé a pozornost se brzy obrátí zpět k Athénám.
Cílem této novely má být zřejmě zjednodušení zákoníku práce, větší smluvní volnost, pružnější trh s pracovními příležitostmi, což znamená snadnější nábor, ale i propouštění zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se snažilo v novele zákoníku práce zdůraznit pravidlo, které říká, že co není zakázáno, je povoleno.
Recese bývají často považovány za období, kdy dochází k poklesu hodnoty a zpomalení růstu. Studie KPMG International zaměřená na fúze a akvizice, jež se uskutečnily v době vrcholící finanční krize, svědčí o opaku. Podle ní byla u transakcí realizovaných v tomto období o 15 procent vyšší pravděpodobnost, že povedou k tvorbě hodnoty, než u transakcí provedených v konjunkturních letech před recesí.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...