Říká se, že kvalita se chválí sama, a něco na tom nepochybně je. Každopádně na vás ale prvoplánově nekřičí z billboardů, televize či nevyskakuje z oken placené reklamy na internetu. Astronomické náklady na reklamu a kvalita výrobku není jedno a totéž, to už mnozí spotřebitelé dokáží rozlišit.
Mít jistotu, že si v prodejně obchodního řetězce koupíme jen to nejlepší, nejbezpečnější a vysoce kvalitní z české zemědělské produkce, to je přání většiny spotřebitelů. K tomu, aby se mohlo plnit, existuje významný nástroj, který se jmenuje GLOBALG.A.P. Certifikace na jeho základě poskytuje v České republice Česká společnost pro jakost. Manažerka certifikací GLOBALG.A.P. v ČSJ Ing. Veronika Krejčová vysvětlila:
Nedávná omezení, která ovlivnila prakticky všechny organizace, způsobená opatřeními pro „boj“ s koronavirem, udělala „čáru přes rozpočet“ mnoha aktivitám a projektům. Pro některé se hledají nové vhodnější termíny nebo se upravují jejich zaměření, a některé byly více či méně omezeny. Vyhlášení dalšího ročníku soutěže Ambasador kvality ČR mezi ně nepatří. Nezávislé posouzení je vhodnou zpětnou vazbou pro vedení organizace, že je na dobré cestě k podnikatelskému úspěchu, což platí zvlášť pro současné krizové období. Účast v soutěži neohrozí ani zotavující se rozpočty organizací. O ceně Ambasador kvality jsme hovořili s Ing. Petrem Kotenem, MBA, ředitelem České společnosti pro jakost, která je vyhlašovatelem této ceny.
I přes složitou ekonomickospolečenskou situaci běží mnoho aktivit České společnosti pro jakost dál. Některé akce, konference, školení se realizují v online prostředí či termínově posouvají na vhodnější dobu, ale vyhlášení dalšího ročníku soutěže Ambasador kvality ČR zůstává a neúprosně se blíží. Proto bychom na tuto významnou iniciativu rádi v předstihu upozornili a připomenuli, co vše se odehraje a jaké příležitosti máte i vy. Ambasador kvality ČR i další soutěžní kategorie jsou zrcadlem potenciálu šikovných lidí, firem, institucí, organizací, který stojí za to nejen objevit, ale také ocenit.
Česká společnost pro jakost, z. s. se tři dekády zabývá kvalitou řízení, tedy i efektivními a kvalitu na všech úrovních podporujícími systémy managementu. Tímto směrem se tematicky zaměřuje tradičně pořádaná konference SYMA. Letošní ročník je však zrušen na základě usnesení Bezpečnostní rady státu.
Úřad průmyslového vlastnictví dosáhl na poli řízení kvality vynikajících výsledků. Korunovány byly například loni oceněním Manažer kvality roku, jež loni udělila Česká společnost pro jakost Ing. Miroslavu Paclíkovi, Ph.D., řediteli odboru patentových informací a představiteli vedení pro integrovaný systém řízení ÚPV. Co všechno činnost související s kvalitou obnáší, jaký užitek Úřadu i jeho klientům dává a jakou inspiraci ostatním může poskytnout, o tom je následující rozhovor se jmenovanou osobností:
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...