INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slovo ke dni

3. listopad 2014

Češi prý nemají rádi boháče. Vyplývá to z průzkumů mínění obyčejných lidí. Jako představitele zbohatlíků, kteří přišli k svým miliardovým majetkům nečestným způsobem, uvádějí na prvních místech Bakalu, Haščáka a Tykače. Minulá ideologie rázem odsoudila všechny podnikatele a živnostníky, kteří mohli za zbídačení proletariátu. Ačkoli žijeme čtvrt století ve svobodné společnosti a tržním prostředí, tento názor u většiny přetrvává. Málokdo připustí, že  zaměstnavatelé nemusí být ani loupežníci ani podvodníci, svoji firmu udržují při životě s vypětím sil a bez obrovských zisků. Mnohým se stýská po dobách, kdy nebylo bohatých a všichni měli více méně stejně. Bylo to mnohem pohodlnější než boj o místo na slunci v konkurenčním prostředí, ale nevedlo to ke konečnému vítězství socializmu nad kapitalizmem. A bohužel, nebo bohudík, nikdy nepovede. Pavel Kačer

24. říjen 2014

„Cože, jakže, zelí není? To je pěkné nadělení!“ Takhle rýmoval v padesátých letech básník Pavel Kohout a já jsem si jeho verše nedávno připomenul. Dostal jsem chuť na dušenou mrkev a vyrazil jsem do zeleniny, abych si ji koupil. Jenže jsem ani ve dvou krámech nepochodil. Jak mi vysvětlila prodavačka, přestali ji objednávat, protože ji nikdo nechtěl a museli ji vyhazovat. Nežijeme v přídělovém systému, ekonomice vládne trh, přesto narážím na problém pořídit si to, co chci. Paradoxně se na pultech válí hromady výrobků, které nechci ani já ani nikdo jiný. Druhý den jsem karotku sehnal v jiném městě a odnášel se ji domů se šťastným pocitem vítěze. Poučení z toho nevidím žádné. Ale v paměti jsem si osvěžil na staré časy, kdy se podobným způsobem získávalo skoro vše. Pavel Kačer

20. říjen 2014

Jsou lidé, kterým se dnes říká workoholici, a ti se celý víkend těší do práce, pokud tam nezůstali. V pondělí ráno nemohou dospat a v zaměstnání jsou první. Většina z nás však patří do skupiny normálních zaměstnanců, kterým počátek pracovního týdne není příjemný. Přechod ze svátečního, uvolněného životního rytmu k rutinním a stále se opakujícím operacím v kanceláři nebo v dílně neprobíhá obvykle bez nesnází. Člověku chvíli trvá, že se opět „zajede“. Opravdu stačí pouhé dva dny a cítíte se u počítače nebo CNC stroje jako začátečník, který dělá školácké chyby. Během dopoledne to obvykle přejde. Někdo si zvykl, že na počátek pracovního týdne si neplánuje náročnější věci, jiný doporučuje slavit Modré pondělí. Často se ve firmách i úřadech začínám schůzováním. Metody sice jsou, přesto jsem se rozladění z pondělků celý život nezbavil. Pavel Kačer

14. říjen 2014

Zdá se vám, že dnes nic pořádně nefunguje? To je věc náhledu. Mě připadá svět až příliš dokonalý. Nedávno jsem znovu otevřel Jiráskův buditelský román F. L. Věk a s chutí jsem si četl, jak student cestoval z Dobrušky do Prahy dva dny. Mě minulý týden trvala cesta dvě hodiny. Mohl jsem se sice rozčilovat nad stavem českých silnic a kolonami v hlavním městě. Ale já raději žasnu nad vším, čím nás moderní civilizace zahrnuje. Nad chytrým telefonem, který má tolik funkcí, že zpaměti nevyjmenuji ani desetinu z nich. Moje babička, která se narodila za císaře pána a přežila dvě světové války a španělskou chřipku, by nikdy nepochopila, proč a nač takový přístroj musím mít stále u sebe a stále zapnutý. Když se nad tím zamyslím, je fascinující, jak ty složité věci kolem nás dokonale fungují a jak nám usnadňují život. Jen si říkám, jestli to už není moc. Ani příliš dokonalý svět totiž nepřispěl k tomu, že lidé jsou spokojenější než F. L. Věk před dvěma sty lety. Pavel Kačer

8. říjen 2014

Alkohol patří, ať se nám to líbí nebo ne, mezi kulturní dědictví lidstva. Proto i největší odpůrci pití moc dobře ví, že obecnému požívání piva, vína a destilátů nelze zabránit. Nedivme se, že se ani žádná z politických stran nezaobírá myšlenkou na prohibici. Jde o to jen naučit lidi pít kulturně tak, aby si nepoškodili zdraví. Ve srovnání se spotřebou alkoholických nápojů před 25 lety a dnes vychází výsledek nerozhodně – nijak se objem zkonzumovaných lahví na hlavu nezměnil. Jen se procentuálně snížilo holdování piva ve prospěch vína a lihovin. Češi mají více možností než za totality, a to včetně požívání lehkých i tvrdých drog, přesto zůstávají skleničce věrni. A navíc je alkohol mnohem dostupnější. Před čtvrtstoletím si mohl zaměstnanec za průměrný plat koupit 60 půllitrovek rumu, dnes dvě stě. Proto je třeba klást větší důraz na zásadu pít s rozumem. Vybízí k tomu na internetu kampaň zaměřená na mládež, ale platí pro všechny. Pavel Kačer

2. říjen 2014

Nemám rád dluhy. Jednak jsem vychován v tom, že hospodařit se má tak, aby člověk vyšel od výplaty k výplatě a ještě měl naspořeno něco na horší časy. Taky jsme dospěl k přesvědčení, že dluhy vedou do otroctví, protože nám diktují jiní (věřitelé), co můžeme, máme a musíme dělat. Ale jak žít ve světě, kdy se skoro všichni až po uši topí v dluzích? Domácnosti, firmy, obce, kraje i stát stále navyšují své závazky i v době, kdy se ekonomice začíná dařit. Jak dnes uvedl analytik ČSOB Jan Čermák, ještě budeme státu platit za to, že si u něho budeme moci uložit své peníze. Inflaci se totiž vzdor mimořádným snahám centrálních bank nedaří nastartovat. Svět je prostě postavený na hlavu. Každý kdo šetří a neutrácí z vypůjčených peněz za nesmyslné statky, musí být potrestán... Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3